SRVL-114

Strip revija Večernjeg lista br. 114, veljača 2023

Gubec, Izgubljeni izvori, Jack Jackson i Bimbo Bambus, Smutnja, Tatica, Peanuts

POVIJEST U STRIPU

Ove godine u veljači obilježili smo 450 godina od završetka seljačke bune 1573. pod vodstvom Matije Gupca.

Sve umjetničke forme napajale su se s povijesnih izvora i stvarala osebujna, ponekad vrlo popularna historicistička djela. Ni strip nije zaostajao. Najpoznatiji stripovski primjeri takve interpretacije stvarne povijesti je „Knez Radoslav“ Maurovića i Žrnovačkog i najvažniji hrvatski strip, „Kroz minula stoljeća“ tandema Furtinger-Radilović. Objavili smo ih u Strip reviji Večernjeg lista.

Hrvatski autori stripa rado su posezali za povijesnim temama, pa tako i ovom slavnom i tragičnom događaju hrvatske povijesti. Sjajan predložak za scenarij stripa mogli su naći u popularnom književnom djelu „Seljačka buna“ Augusta Šenoe, ali i u istoimenom filmu Vatroslava Mimice. Štoviše, još davne 1954. godine Jules Radilović i Nikša Fulgosi prvi su izdavačima onovremenog Globusa ponudili strip o buni. Nije došlo do dogovora i ostalo je samo na prijedlogu.

Ivica Bednjanec je nacrtao po svom scenariju i na tragu spomenute Šenoine knjige strip pod nazivom „Gubec“ za ediciju Nikad robom Dečjih novina iz Gornjeg Milanovca. Strip je i repriziran u toj ediciji, a u Hrvatskoj ga prvi puta poslije toga objavljujemo u Strip reviji Večernjeg lista.

Radovan Devlić je za dječji list Smib izradio kratki strip koji je imao samo posrednu vezu sa seljačkom bunom, iako je izašao pod nazivom „Seljačka buna“. Nadalje, Željko Lordanić, koji ima mnoštvo stripova s povijesnim temama iz hrvatske prošlosti, nacrtao je po svom scenariju „Seljačku bunu“ koja je objavljena u Sloveniji i Hrvatskoj.

Zanimljivo je da je još prije Drugog svjetskog rata u Mika Mišu iz Beograda, 1938. godine objavljen u nastavcima strip nepoznatog autora pod nazivom „Matija Gubec“. To je bila prva obrada seljačke bune u formi stripa.

Čitajte nas i dalje,
Mladen Novaković


GUBEC
Autor: Ivica Bednjanec

SRVL-114_gubec


IZGUBLJENI IZVORI, 2. dio
Autor romana: José Antonio Cortina  · Adaptacija: Alfredo Álamo · Crtež: Juan Bobillo

SRVL-114_izvori


 SMUTNJA
Autor: Darko Macan

SRVL-114_smutnja


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob

SRVL-114_tata


JACK JACKSON I BIMBO BAMBUS: Neprijatna zabuna
Autor: Walter Neugebauer

SRVL-114_jack


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-114_peanuts


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: