SRVL-119

Strip revija Večernjeg lista br. 119, srpanj 2023

Vjekovnici, Romeo Brown, Jack Jackson i Bimbo Bambus, Moustache, Tupko, Sumnja, Tatica, Peanuts

Prije 100 godina započela je stvarna povijest stripa u Hrvatskoj

Zločesti Ivica
Zločesti Ivica NA MORU, 5.8.1923.

Prije 100 godina, u nedjelju 5. kolovoza 1923. zagrebački Jutarnji list iznenadio je čitatelje dotad u našim novinama neviđenim prilogom: preko cijele novinske stranice raširila se priča u dvanaest slika pod naslovom “Zločesti Ivica na moru – Neočekivano kupanje”. Dopadljivo stiliziranim crtežom ispričana je vedra zgoda o dječaku Ivici koga sestra Suzana, tipična mlada pomodarka, silom odvodi na prijem na jahti nekog bogataša – dok bi on radije uživao na kupanju s prijateljima. I iduće nedjelje, opet bez prethodne najave, pojavila se nova priča o malom Ivici, da bi zatim Ivičine zgode postale uobičajeni dodatak nedjeljnih brojeva Jutarnjeg.
Riječ je o stripu “Winnie Winkle” Martina Brannera (1888. – 1970.) o živahnoj mladoj dami, uredskoj tajnici, pripadnici američke srednje klase, koji je od 1920-ih izlazio u nizu američkih dnevnih listova, u uobičajenoj formi geg-pasice. Nakon dvije godine izlaženja, odlučeno je da se dnevnom stripu pridoda uobičajena nedjeljna (sunday page) koju serijal “Winnie Winkle” dotad nije imao. Umjesto da i tu crta zgode lijepe Winnie i njenih udvarača, Branner je stvorio lik njenog malog brata te mu povjerio glavnu ulogu u nedjeljnoj verziji stripa, započetoj 1922. Prilikom prvog pojavljivanja novoga je junaka predstavila sama Winnie: “Narode, upoznajte mog brata Perryja!” U Jutarnjem listu Perry je dobio hrvatsko ime Ivica, dok je Winnie postala Suzana.
Iako su se još krajem 19. i početkom 20. stoljeća u domaćim tiskovinama katkad pojavljivali sadržaji u formi grafičke naracije, rađeni rukom domaćih autora, stvarna povijest nacionalnog stripa počinje tek sukcesivnim objavljivanjem standardiziranih crtanih sekvenci s tipiziranim stalnim likovima. Uzastopno pojavljivanje malog Ivice ukazalo je na učinkovitost anegdotalnih sadržaja zasnovanih na stalnim likovima, što će ubrzo (1925.) potaknuti stvaranje prvih domaćih junaka stripa – Maksa i Maksića.
Stoga, s pravom možemo smatrati da strip s 5. kolovoza ima stogodišnju tradiciju u Hrvatskoj.

Čitajte nas i dalje,
Mladen Novaković


VJEKOVNICI: Čudovišta, 2. dio
Scenarij: Marko Stojanović  · Crtež: Nebojša Pejić

SRVL-119_Vjekovnici


ROMEO BROWN: Gdje ima volje…
Scenarij: Peter O’Donnel · Crtež: Jim Holdaway

SRVL-119_Romeo


MOUSTACHE: Sotonova pobuna
Autor: Jaime Mainou

SRVL-119_Moustache


STREPNJA
Autor: Darko Macan

SRVL-119_Strepnja


TUPKO U 21. STOLJEĆU
Autor: Nedeljko Dragić

SRVL-119_Rupko


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob

SRVL-119_Tatica


JACK JACKSON I BIMBO BAMBUS: Glad u džungli
Autor: Walter Neugebauer

SRVL-119_Jack


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-119_peanuts


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: