SRVL-118

Strip revija Večernjeg lista br. 118, lipanj 2023

Tirani Gran Čaka, Vjekovnici, Jack Jackson i Bimbo Bambus, Tupko, Lutnja, Tatica, Peanuts

Prilog rušenju iluzija

U prethodnom broju predstavili smo detaljan program za Kuću stripa, karikature i ilustracije. Potreban je samo razrađen izvedbeni plan aktivnosti koji bi provela manja skupina stripoznalaca i stručnih osoba iz područja kulture i medija dovoljno motiviranih da ovakva institucija konačno zaživi. I najvažnije, za što već urgiramo godinama, javni izložbeni prostor.
Da budemo iskreni, reakcije na prijedlog nisu bogzna kakve. Malo načelne podrške, malo kritike nadležnih za slabašnu skrb o važnom dijelu hrvatske kulture, i dosta nevjerice da će naš naraštaj doživjeti otvorenje Kuće. Držim da smo pomalo dosadili i najvjernijim stripašima svojim opetovanim apelima.
Jedan prijatelj me prekorio što uopće javno ustrajem pozivima da nam vladajući pomognu u osnivanju Kuće, kad već mnoge druge životno značajnije stvari i projekte ne mogu niti pokrenuti, a kamoli zaživjeti. „Okani se ćorava posla i uživaj dok možeš!“,
Zanimljiva opservacija stigla je elektroničkom poštom od anonimnog pošiljatelja. Ona/on podržava strogo etatistički pristup: „Država mora osnovati takvu instituciju pod imenom muzej, a ne nekakva privatna inicijativa. Privatni kolekcionari su sebični, žele zadržati vrijedne i dragocjene originale i tiskovine u svojim ladicama, ne žele izložiti svoju zbirku javnosti, a strip je uvijek bio namijenjen svima, a sad u njemu uživaju samo oni koji imaju puno novca i prisvojili su djela koje si je nekad ranije svatko mogao priuštiti.“
Uz sav prezir takvoj tupavoj argumentaciji, s oduševljenjem prihvaćam prijedlog, ali ne vjerujem da bi zavidni, nepoduzetni anonimusi i kandidati javnih budžeta ikad realizirali projekt makar i u simboličnom opsegu. To smo već čuli s nekoliko adresa i – ništa.
Kuća stripa nije zamišljena kao čuvalište moje kolekcije. JA NE ŽELIM OSNOVATI MUZEJ STRIPA!
Nemam „Mimara sindrom“, kolekcija ima i druge budućnosti i neće se raspršiti ako se ne osnuje moja Kuća stripa. Kuća nije ni razlog komercijalizacije kolekcije, ona je i financijski vrlo vrijedna imovina već sada. Kuća ne dira egzistencijalne statuse zainteresiranih osoba u i oko stripa, dapače, kao središte aktivnosti može biti samo sjajna poticajna ili odskočna daska. Takva je ideja.
I ako stremimo održivosti u budućnosti, ne možemo bez prošlosti i sadašnjosti i potrebna nam je točka okupljanja. Upravo zbog toga treba žarište okupljanja, „tvrda jezgra stripa“ koja će biti, arhiv, galerija, muzej, suvernirnica, nakladništvo, višenamjensko događalište, koje uključuje i druge umjetničke vrste glazbu, film, predstave, festivale, predstavljanja i sl. što pridonosi vidljivosti i održivosti. Strip je samo ljepilo i pozadina (lajtmotiv) koja bi sve to povezala u takvom Centru (ne muzeju). I dalje će izdavači izdavati stripove, čitatelji čitati, crtači crtati spisatelji pisati itd. Jedina novina je da će imati točku ili mjesto okupljanja, objedinjavanja i promocije. Mi puno tih stvari već imamo, ali povremeno, najčešće uzgred i nekompetentno ili u slučaju izdavača previše kompetitivno.
Dakle, u smislu opstanka stripa, Kuća stripa je zalog budućnosti stripa, a ne nekakvoj zlatnoj prošlosti.
S druge strane, „mojoj duši se žuri jer prohujale su najljepše godine i bliže sam kraju nego početku“. Sve manje je biološkog vremena, a energija i volja kopne pa je ovo posljednji pokušaj da se u Zagrebu nešto ostvari s bogatom kolekcijom svega što trenutno imam. Ako ne, moja stripovska strast bit će samotna kako je uobičajeno za većinu kolekcionara.

Čitajte nas i dalje,
Mladen Novaković


TIRANI GRAN ČAKA
Scenarij: Franjo Fuis  · Crtež: Andrija Maurović i Walter Neugebauer

SRVL-118_tirani


VJEKOVNICI: Čudovišta, 1. dio
Scenarij: Marko Stojanović  · Crtež: Nebojša Pejić

SRVL-118_Vjekovnici


LUTNJA
Autor: Darko Macan

SRVL-118_Lutnja


TUPKO U 21. STOLJEĆU
Autor: Nedeljko Dragić

SRVL-118_Tupko


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob

SRVL-118_Tatica


JACK JACKSON I BIMBO BAMBUS: Glad u džungli
Autor: Walter Neugebauer

SRVL-118_jack


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-118_Peanuts


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: