SRVL-125

Strip revija Večernjeg lista br. 125, siječanj 2024

Sergej, Ork Saga, Tom i Malo Medvjeđe Srce, Jack Jackson i Bimbo Bambus, Tupko, Heki, Peanuts

Vječni Jules

U siječnju 2022. fizički nas je napustio Julio Radilović Jules. Još za života posvećen likovnom stvaranju, posebno stripu, Jules se od samog početka nalazi u onim područjima likovne umjetnosti gdje nam se nekako prirodnim čini da pripadaju klasici.
Njegovi počeci datiraju još početkom pedesetih godina prošlog stoljeća u domaćem i stranom tisku radovima koji već pokazuju visoku profesionalnost i crtačku vještinu navješćujući budućeg majstora hrvatskog stripa. Uslijedile su plodne godine jednog stripovskog stvaralašta koje se proteglo desetljećima obuhvativši sve moguće teme zanimljive čitateljima, u realističkom i karikaturalnom načinu, ali stilski prepoznatljivom i jedinstvenom među svim velikanima strip scene. Svoje je stripovsko  djelo zaokružio još devedesetih godina uživajući posljednjih godina u pretiscima svojih stripova i priznanjima kojasu dolazila sa svih strana, od kolega, stripoljubaca, stripoznalaca, kritike, službenih krugova i ono što je posebno cijenio svojih brojnih poštovatelja niza generacija. Bio sam uz njega na nekoliko festivala i izložbi i uvjerio se s koliko poštovanja i iskrenog oduševljenja ljudi pristupaju velikom majstoru i s ponosom odlaze s njegovim sjajnim crtežima i posvetama.
U nizu brojeva Strip revije Večernjeg lista objavili smo većinu njegovih radova koji su oduševljavali brojne naraštaje poštovatelja njegovog opusa. U ovombroju je jedan rad iz njegovih samih početaka. Ostaje dug da se najvažnija njegova djela otisnu u posebnim izdanjima i na tome radimo. Također, učinit ćemo sve da Jules ostane još dugo među nama, na ponos hrvatskoj umjetnosti i kulturi.

Čitajte nas i dalje,
Mladen Novaković


SERGEJ: Kraljevstvo slijepih
Autor: Darko Macan

SRVL-125_sergej


TOM I MALO MEDVJEĐE SRCE: Utrka željeznih konja, 2. dio
Autor: Josep Marti

SRVL-125_tom


ORK SAGA: Shankara, 2. dio
Scenarij: Michael Peinkofer · Crtež: Peter Snejbjerg

SRVL-125_ork


TUPKO U 21. STOLJEĆU
Autor: Nedeljko Dragić

SRVL-125_tupko


JACK JACKSON I BIMBO BAMBUS: Neželjeni spasitelji
Autor: Walter Neugebauer

SRVL-125_jack


HEKI: Novi život
Autor: Zoltán Őszi

SRVL-125_lov-na-zastavu


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-125_peanuts


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: