srvl-37-naslovnica

Strip revija Večernjeg lista br. 37, rujan 2016

Cassio, Alexis Montserrat, Scando, Bubnjar Thomas, Ženska koja je voljela čistoću, Crne priče, Peanuts

CASSIO
Scenarij: Stephen Desberg · Crtež: Henri Reculé · Kolor: Renaud Angles

cassio-le-lombard

145. godine poslije Krista, Lucius Aurelius Cassio, jedan od najimućnijih i najutjecajnijih građana Rima, žrtva je urote. Usred njegova doma, četvero zakrabuljenih ubojica bode ga svojim noževima. Oko dvije tisuće godina kasnije započinje istraga. Arheologinja Ornella Grazzi nalazi svitke ispisane Cassijevom rukom. Stranicu za stranicom, ona nastoji otkriti lica četvero ubojica. Uskoro, moćan i neobičan lik polako izranja iz prošlosti. Cassio. Njegova smrt. I osveta. Je li ipak preživio? Ili se reinkarnirao? Sve postaje moguće.


SCANDO
Autor: Nikola Listeš

Protiv zločinačkog uma koji želi pokoriti galaksiju.


ŽENSKA KOJA JE VOLJELA ČISTOĆU
Scenarij: Iztok Sitar · Crtež: Bernard Kolle

Važno je pronaći partnera istih životnih nazora.


ALEXIS MONTSERRAT
Crtež: Julio Radilović – Jules · Scenarij: Zvonimir Furtinger

Epizoda 2: Otmica zbog ucjene naftnog magnata.

Pročitajte i članak Moje godine s Furtingerom Iz majstorskog Julesovog pera.


BUBNJAR THOMAS
Crtež: Josep Gual / Juan Sarompas · Scenarij: Peter Wiechmann

Geronimus na putu osvete.


CRNE PRIČE: Kandidat
Autor : Alfonso Font

Neozbiljna terapija za ozbiljnu duševnu bolesnicu.


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

Snoopy kao leteći (p)as!


Dragi prijatelji i prijateljice stripa!

U posljednje vrijeme razgovarao sam o stripu s popriličnim brojem ljudi. Ja, naravno, imam svoj doživljaj stripa utemeljen na cjeloživotnom praćenju, čitanju i sakupljanju, te na iskustvima i razgovorima, iz druženja s autorima, nakladnicima, poznavateljima i prijateljima stripa. Slično meni, svoje stavove o stripu imaju i moji sugovornici, pa se sve to lijepo i projicira u zanimljivim razgovorima. Ono što mi je važno u njima je gotovo potpuna suglasnost kako je strip dobra stvar, lijepa, zanimljiva, poželjna i zaslužuje svakovrsnu potporu.

Ono što zabrinjava u mnogim stavovima je nevjerica u održivost stripa u tiskanom obliku, a bilo kakvim projektima vezanima uz strip unaprijed se predviđa propast. Jedan kolega fizičar mi je otvoreno rekao da na početku izlaženja Strip revije Večernjeg lista nije vjerovao kako ćemo objaviti više od četiri-pet brojeva. Prigovaraju nam da smo udaljeni od čitatelja, da bi interakcija s prijateljima stripa, uključujući tu i autore i publiciste, trebala biti jača.

Iako znam da smo i dosad slušali i uvažavali mišljenja kompetentnih prijatelja i iskusnih stripoznalaca, te, u okviru svojih mogućnosti, pokušavali ugraditi njihove prijedloge u sadržaj i izgled naše revije, želimo odmah učiniti još jedan korak naprijed. Već u ovom broju pokrećemo Natječaj za izradu stripova po pričama Ivane Brlić-Mažuranić. Poznati autor Krešimir Zimonić obradio je četiri njene pripovijetke (objavljene u Stripforumovom albumu Priče iz davnine), a nadamo se da će ih putem našeg natječaja uskoro biti adaptirano još.

U dosadašnjim brojevima redovito smo imali zastupljene domaće autore svih naraštaja, doprinijeli smo da se poneki veteran ponovo vrati stripu i širom otvorili vrata novim mladim nadama. S time ćemo nastaviti. Natječaj je još jedan dodatni poticaj autorima da se okušaju u ovom mediju i ponude nam svoje radove.

Planiramo i druge sadržajne promjene o kojima ćemo vas uskoro obavijestiti.

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: