SRVL-41

Strip revija Večernjeg lista br. 41, siječanj 2017

Lady S., Romeo Brown, Ponos ratnika, Peanuts, Tatica, Tupko, Crne priče

LADY S: Krtica u Washingtonu, 1. dio
Scenarij: Jean Van Hamme · Crtež i kolor: Philippe Aymond

lady-s

U petoj epizodi Suzan Fitzroy, znana i kao Šanija Rivkas, naći će se usred političkih spletki kojima je cilj ugroziti ugled američke predsjednice (eh, da, strip scenaristi nisu baš dobri politički prognostičari). Progonjena od profesionalnog ubojice, pada u naručje naočitom mladom političaru… no, ostatak uzbudljive priče otkrijte sami.


PONOS RATNIKA: Ljudevit (2), 1 dio
Scenarij: Milko Peko · Crtež: Boris Talijančić

ljudevit

Po povratku iz bitke, knez Ljudevit neće dugo mirovati. U drugoj epizodi Ponosa ratnika, domaćih autora Milka Peke i Borisa Talijančića, hrvatski knez odlazi na put u daleku Burgundiju kako bi prijatelju Brutusu pomogao pronaći nestalog oca.


ROMEO BROWN: Djevojka i zloduh
Scenarij: Peter O’Donnell · Crtež: Jim Holdaway

romeo

Nespretni zavodnik Romeo Brown naći će se pred teškim zadatkom: zlokobni kradljivac zaprijetio je krađom obiteljskih dragulja. U razotkrivanju zločinačkog plana, našem britanskom detektivu neće baš pomoći poznanstvo djevojčice iz pakla, Myrtle, kao ni usputna romanca s lijepom tajnicom. “Djevojčica i zloduh” klasični je strip koji odiše šarmom pedesetih.


TATICA
Autor: Nob

tatica

Spremanje za školu uvijek je muka…


CRNE PRIČE: Dan na selu
Autor : Alfonso Font

crne-price

Kako se u Španjolskoj organiziraju pogrebi saznajte u još jednoj Crnoj priči Alfonsa Fonta.


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

peanuts

Charlie Brown opet je pred životnom dilemom.


TUPKO
Autor: Nedeljko Dragić

tupko


Feljton: MLADO DOBA STRIPA
Autor: Rudi Aljinović

Posebno nam je zadovoljstvo najaviti i feljton Rudija Aljinovića “Mlado doba stripa”, koji će nas podsjetiti na vrijeme kada su kolporteri bježali pred ljubiteljima stripa, a Maurovićev ‘Meksikanac’ bio konkurencija hollywoodskim hitovima. Prisjetit ćemo se nekolicine autora koji su postavili temelje hrvatskog stripa, Maurovića i braće Neugebauer, ali i Sergeja Mironoviča i njegovih Maksa i Maksića.


Pred nama, malom skupinom upornih zaljubljenika u strip koji uređuju Strip reviju Večernjeg lista, novi su izazovi. Iako se zapravo ništa bitno nije promijenilo: poslije broja 40, slijedi broj 41, zatim 42, 43, možda kakvo izvanredno izdanje između. Ipak, ova je godina za nas posebna jer je prošlo deset godina od osnivanja Stripforuma. Nije se promijenio samo nadnevak i godina izdanja. Imamo prikladan razlog da pokušavamo valorizirati kapital stečen uređivanjem i distribucijom mnoštva stripova koje smo objavili u dosadašnjih 40 brojeva. Osjećamo plodove prethodnih godina, jer nas sve više čitatelja traži stare brojeve, sve je više prijedloga i želja, a sami imamo veću odgovornost za naše čitatelje koji su zaslužni što se Strip revija Večernjeg lista održala i postala stabilno Večernjakovo izdanje.

Stripforum u suradnji s Večernjim listom prije četiri godine dogovorio je izdavanje jednog strip magazina koji će svojim stripovima privući različite skupine čitatelja, raznovrsnih afiniteta ali s prihvatljivom cijenom. Time je prvi cilj Stripforuma oživotvoren, iako smo svjesni da su poneki stripovi manje atraktivni, ali do pojedinih vrhunskih ili jako popularnih stripova jednostavno ne možemo ni doći, jer su ih već rezervirali drugi domaći izdavači za albume, s domaćim stripovima je problem autorskih prava itd. Ipak, potrudili smo se uz sva ograničenja osigurati radove velikih majstora primjerene kvalitete, pratimo što se u svijetu stripa događa i povremeno objavljujemo naslove prije njihove svjetske premijere (Hermann, Font),  pokušavajući biti drugačiji i raznovrsniji. Poticali smo i domaće autore da nam ponude svoje nove radove, nekima su to i prve objave stripova dosad, ali nismo se ustručavali posegnuti i u našu bogatu i kvalitetnu stripsku baštinu.

Na taj način hranimo stripom nekoliko tisuća strastvenih, manje strastvenih i samo naviknutih čitatelja stripa i svakim brojem želimo privući kojeg više.

Upravo u ovoj godini pokušat ćemo uz svjetske majstore objavljivati još više domaćih autora i veću pozornost posvetiti domaćem stvaralaštvu. U ovoj jubilarnoj godini pokrenut ćemo i druge inicijative i pripremiti još zanimljivog štiva, stripova i projekata. Želimo na tržištu što raznovrsniju ponudu stripova, kvalitetne i likovno kompetentne radove s izvornim dobrim pričama, pa će i hrvatska strip scena atmosferom nalikovati francuskom, belgijskom, talijanskom ili američkom stripu.

Strip revija nastavlja davati svoj obol tom cilju, pa će čitatelj i u ovom broju naći obilje kvalitetnih stripova i zanimljivog štiva.

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: