SRVL-43

Strip revija Večernjeg lista br. 43, ožujak 2017

Bravo les Brothers, Cassio, Tex i Mex, Crne priče, Tatica, Peanuts

BRAVO LES BROTHERS
Autor: André Franquin

SRVL-43-spirou-

Poslovica da se poklonejnom konju ne gleda u zube ne vrijedi kada ga pokloni Gaston. Urnebesno smiješna, savršeno nacrtana i napisana, ova epizoda Pustolovina Spiroua i Fantasija svjedoči majstorstvu Andréa Franquina.

SRVL-43-spirou


CASSIO: Drugi udarac, 1. dio
Scenarij: Stephen Desberg  ·  Crtež: Henri Reculé · Boja: Renaud Angles

SRVL-43-cassio

U drugoj epizodi priče o tajanstvenom ubojstvu iz vremena Rimskoga Carstva, otkrit ćemo identitet drugog urotnika, ali i upoznati nekoliko zanimljivih ženskih likova.


TEX I MEX: Lovci na skalpove, 2. dio
Scenarij: Peter Wiechmann· Crtež: Juan Sarompas

SRVL-43-tex-mex

Naš je neobičan trojac odlučio do blaga doći na najgori mogući način: krađom konja, bijegom iz zatvora, i sve to uz mnogo prašine, dima i buke.


TATICA
Autor: Nob

SRVL-43-tatica

Svaki roditelj zna koliko je važno kvalitetno provesti vrijeme s djecom.


CRNE PRIČE: Priča bez svršetka
Autor : Alfonso Font

SRVL-43-crne-price

Sumornom pripovijesti o siromaštvu i krivim odlukama završavamo serijal Crne priče.


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-43-peanuts

Lekcija o  pravilnom držanju palice za baseball.


10 GODINA STRIPFORUMA
Autor: Mladen Novaković

SRVL-42-stripforum

U ovoj godini obilježavamo i svoju obljetnicu, deset godina djelovanja Udruge prijatelja stripa STRIPFORUM koja je partner Večernjem listu pri izdavanju Strip revije koju držite u rukama. U ovom broju prisjećamo se izložbi i događanja koje smo organizirali i na kojima    smo sudjelovali.


Feljton: MLADO DOBA STRIPA
Autor: Rudi Aljinović

SRVL-43-bimbo

Krajem 1930-ih u Zagrebu vlada zlatno doba, pa će nas Rudi Aljinović podsjetiti na Starog Mačka i Jacka Jacksona i Bimba Bambusa .


Vrijeme provedeno uz strip nije izgubljeno vrijeme

Najprije, zahvaljujemo svima koji su nam na razne načine čestitali na desetgodišnjem djelovanju Stripforum-a. I, naravno, na Strip reviji koju objavljujemo u suradnji s Večernjim listom. Najljepše od svega jest da je među čestitarima ogromna većina onih koje ne poznajemo iz uobičajenih stripovskih krugova, a mnogo je i novopridošlih crtača, što još više veseli. Ima, začudo, i onih koji su razočarani našim djelovanjem, bilo da zamjeraju što smo im oduzeli dio javne pozornosti ili se bavimo temama, autorima ili projektima koje su svojatali kao svoje ekskluzivno područje. Jednu skupinu nezadovoljnika nismo prihvatili kao suradnike jer su prezahtjevni, druge smo odbijali jer imaju svoje kvalitetne projekte koje nismo htjeli ugasiti, treći se nisu ni javili, očekujući da ih prvo mi pozovemo. Već na početku mnogi su odustajali jer, jednostavno, mi nismo izvor zarade, financiramo ono što je vezano u sam strip. Vjerujemo da će bar jedan od planiranih projekata u budućnosti polučiti uspjeh i na koncu donijeti profit. Zapravo, Stripforum je jako mala skupina upornih entuzijasta amatera koji odrađuju veliki profesionalni posao i stvaraju privid uspješnog profitabilnog poduhvata. Nažalost, nije tako, naše bavljenje stripom je stalno investiranje, prvenstveno u ime vlastitog zadovoljstva i veselja, a zatim i dijeljenja zajedničke strasti čitanja, sakupljanja i stvaranja ozračja poticajnog za strip stvaralaštvo.

Ne zamjeramo onima koji zarađuju ili pokušavaju zaraditi baveći se stripom, pogotovo ne autorima i rijetkim upornim izdavačima. Mislimo da je njima, zapravo, puno teže i stresnije u potjeri za himerom profita. Mi smo odabrali komotniji način, ali ne na račun ambicioznih ciljeva.

U ovom broju naslovnicom najavljujemo jednu poslasticu – maestralnog velikana stripa Franquina s jednom kratkom epizodom u kojoj su Spirou, Fantasio i čudesni Gaston. U ovom broju završavamo serijal Crnih priča Alfonsa Fonta, započinjemo drugu nastavak stripa Cassio i nastavljamo pratiti dogodovštine Texa i Mexa. Tu su i Peanutsi, Reisinger i Tatica, nešto tekstova i novosti koji će vas zabaviti do sljedećeg broja.

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: