sr10

Strip revija br. 10, listopad 2012

Neretljanski ratnik, Ferd’nand, Texas Kid, Špiljko, Alexis Montserrat, Posljednji Mohikanac, Oko, Na kraju krajeva

Emigrantski duh današnjeg hrvatskog stripa polako vraćamo u domaću bocu. Naši vrsni i talentirani strip autori posljednjih godina radili su pretežno za strane izdavače: talijanske, francuske, američke, njemačke… Doma su, u najboljem slučaju, naknadno objavljivani u prijevodu ili su njihova djela ostala zarobljena u okovima stranih jezika kao dio tuđe stripovske tradicije i likovne kulture. Jedan od takvih primjera je Boris Talijančić, izvrstan hrvatski autor, domaćim ljubiteljima stripa poznat još iz devedesetih godina prošlog stoljeća (‘Jesen Avara’), koji je zatim niz godina objavljivao sjajne stripove na francuskom tržištu. Boris Talijančić je za STRIPFORUM nacrtao novi strip po scenariju Milka Peka s temom iz našeg srednjevjekovlja, koji u cjelini premijerno objavljujemo u ovom broju. Na taj način autori nastavljaju tradiciju povijesnog stripa koju su utemeljili proslavljeni prethodnici: Maurović, Radilović, Beker, Bednjanec, Devlić, Lordanić i drugi. Strip namjeravamo objaviti i u albumu u bojama. Posebno veseli činjenica da ovaj dvojac nastavlja zajednički rad na novim projektima koje ćemo uskoro vidjeti.

Ovo nije prvi izvorni strip uradak koji smo objavili u Strip reviji. ‘Teksas Kid’ Igora Kordeja i Darka Macana je također prvi put otisnut u našem magazinu, kao i niz drugih kraćih stripova, ali ovo je prvi strip koji smo naručili i objavljujemo ga u Strip reviji.

Štoviše, to je samo početak, nekoliko autora već crta nove stripove po našoj narudžbi što će, vjerujemo, postati uobičajena praksa. Uvjereni u postojanje mladog kreativnog stripovskog potencijala, prijatelji stripa okupljeni u STRIPFORUMU pokrenuli su ovaj magazin s ciljem poticanja nove produkcije kvalitetnih stripova pretežno klasične likovno narativne forme. Zbog toga smo u prvih nekoliko brojeva objavili niz repriznih stripova iz nacionalne baštine naših proslavljenih autora, kao brzinski panoramski pregled stvaralaštva, htijući stvoriti temelje i vrijednosne smjernice za nove radove. Od početka smo navješćivali i zagovarali otvaranje stranica Strip revije novom domaćem stvaralaštvu. I dalje ćemo, kao i u ovom broju, nastaviti objavljivati stripove iz riznice starih radova (Beker, Lordanić, Radilović), ali ujedno želimo Strip reviju pretvoriti u izlog stripova mladih talentiranih autora. Nitko sretniji od nas ako ih to ohrabri te privuče pozornost drugih moćnijih nakladnika.

Ovo je prvi dvoznamenkasti broj Strip revije, deseti. Uvjeren sam u stripovsku svijetlu budućnost, kad tad dodat ćemo numeraciji još jednu nulu, ali već sada su osjećaji suradnika usporedivi s onim što sugerira naslov ovog uvodnika.

Nastavlja se…

Mladen Novaković

Sadržaj

NERETLJANSKI RATNIK

Scenarij: Milko Peko
Crtež: Boris Talijančić

FERD’NAND

Autor: Henning ‘Mik’ Mikkelsen

 

TEXAS KID

Crtež i scenarij: Igor Kordej
Po priči Darka Macana

ŠPILJKO

Autor: Žarko Beker

ALEXIS MONTSERRAT

Scenarij: Zvonimir Furtinger
Crtež: Julio Radilović – Jules

POSLJEDNJI MOHIKANAC

Scenarij i crtež: Željko Lordanić
po romanu Jamesa Fenimorea Coopera

OKO

Scenarij: Marko Stojanović
Crtež: Dalibor Talajić

NA KRAJU KRAJEVA

Scenarij: Marko Stojanović
Crtež: Adrian Barbu

ČAROBNA ŠKATULA ZA SNOVE

Milko Peko

O VEKOVNICIMA I LJUDIMA

Marijan Milanov

PET GODINA ‘VEKOVNIKA’ – UBIRANJE PLODOVA

Dr. Boris Lazić

Podijelite ovo: