sr-11

Strip revija br. 11, veljača 2013

Alexis Montserrat, Rusty Riley, Morgana, Cvijeće u jeseni, Vekovnici, Split, Texas Kid, Tajna sove koja govori, Magirus, Mladost Petrice Kerempuha

Od 31. siječnja do 3. ožujka u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu održava se retrospektivna izložba jednoga od začetnika hrvatskog stripa, Waltera Neugebauera (1923-1992). Suradnici Strip revije posebno su ponosni i oduševljeni ovom kulturnom poslasticom. U dosadašnjih deset brojeva objavili smo više cjelovitih stripova toga stjecajem okolnosti pomalo zapostavljenog strip umjetnika, nego svi ostali izdavači u posljednjih pedesetak godina. STRIPFORUM je objavio i dosad jedini tvrdo ukoričeni album Walterovih stripova “Čudotvorni mačak“(2012). U prigodnom STRIPFORUMOVOM kalendaru (2010) i brojnim tekstovima opširno smo predstavili djelo najvećeg hrvatskog strip umjetnika. Walter je u svim povijesnim prilikama (Kraljevina Jugoslavija, NDH, posljeratna Jugoslavija) na sve načine promicao strip: kao autor, nakladnik, urednik, organizator i inicijator, unatoč otporima i povremenim teškim okolnostima za taj likovni medij. Postavio je temelje našem profesionalnom crtanom filmu, ne samo onom klasične diznijevske tradicije, nego je utjecao i na rađanje likovno modernog izraza koji će proslaviti Zagrebačku školu crtanog filma. U današnjem specijalističkom dobu gotovo nezamisliv duh, izvanredno nadaren, ustrajan i temeljit, Walter Neugebauer ponajviše je zaslužan što je jedna likovna forma – strip – nastala na rubovima drugih čovjekovih interesa, postala vrijednom činjenicom hrvatske kulture.

U ovom broju Strip revije nema Neugebauerova stripa, ali objavljujemo više izvrsnih radova drugih autora. Imamo dva klasika: Jules Radilović s epizodom “Alexisa Montserata” i likovno briljantni Frank Godwin sa svojim remek djelom “Rusty Riley”.

Slavonski autorski dvojac predstavlja se novim stripom. Nenad Barinić je za STRIPFORUM nacrtao strip “Morgana“, po scenariju osječkog književnika i novinara Davora Špišića.

Po prvi puta u Strip reviji objavljujemo i jedan strip sjajnog slovenskog autora Iztoka Sitara, a započinjemo i drugi dio Kordejevog “Texas Kida”.

Nastavljamo s objavljivanjem stripova Žarka Bekera, na redu je “Magirus“, njegov posljednji strip u Plavom vjesniku.

Objavljujemo tekst Cirila Galea, kojim predstavlja crtača Ratka Srezovića, inaće svog višegodišnjeg suradnika. Srezović je vrlo nadaren i likovno kompetentan strip crtač, koji je nažalost ostao nedovoljno poznat ljubiteljima stripa. Možda je ovo početak njegova potpunijeg stripskog predstavljanja. Od Cirila, svjedoka jednog zanimljivog vremena i vrsnog poznavatelja medija, nadamo se daljnjoj suradnji.

Bordo Dovniković je dobio nagradu za životno djelo na ove godine obnovljenom Salonu stripa u Vinkovcima, što je povod za intervju Branke Hlevnjak s uvijek zanimljivim sugovornikom, majstorom stripa i animacije.

Na kraju, za one još zahtjevnije, imamo crticu iz pera Rudija Aljinovića o jednom značajnom ostvarenju koje je prethodilo ranoj povijesti hrvatskog stripa.

Nastavlja se…

Mladen Novaković

Sadržaj

ALEXIS MONTSERRAT

Scenarij: Zvonimir Furtinger
Crtež: Julije Radilović – Jules

RUSTY RILEY

Scenarij: Harold Godwin
Crtež: Frank Godwin

MORGANA

Scenarij: Davor Špišić
Crtež: Nenad Barinić

CVIJEĆE U JESENI

Autor: Iztok Sitar

VEKOVNICI – Kraljevski lov na sunce

Scenarij: Marko Stojanović
Crtež: Robert Solanović – Bob

SPLIT – Mali pionir

Scenarij i crtež: Moebius

TEXAS KID

Igor Kordej po priči Darka Macana (drugo poglavlje – prvi nastavak)

TAJNA SOVE KOJA GOVORI

Scenarij: Zlatko Stanzer
Crtež: Ratko Srezović

MAGIRUS

Scenarij i crtež: Žarko Beker

MLADOST PETRICE KEREMPUHA

Scenarij: Vijec Grga (Dragutin Domjanić)
Crtež: Nada Pleše i NAda Turković

RUSTY RILEY, DJEČAK, KONJ i PAS

Mladen Novaković

O AUTORIMA

Davor Špišić, Nenad Barinić i Iztok Sitar

MALO POZNATI AUTOR STRIPOVA RATKO SREZOVIĆ

Ciril Gale

O AUTORIMA

Davor Špišić, Nenad Barinić i Iztok Sitar

BORIVOJ DOVNIKOVIĆ – BORDO, O CRTIĆIMA, STRIPU I JOŠ KOJEČEMU

Razgovarala: Branka Hlevnjak

POTEPUH PRED VRATIMA STRIPA

Rudi Aljinović

Podijelite ovo: