SRVL-102

Strip revija Večernjeg lista br. 102, veljača 2022

Kolumbo: Otkriće Amerike, Pipo, Duke, Šic-Mic, Tatica, Peanuts

Julesovi počeci

Krajem siječnja napustio nas je naš Jules. Posljednji projekt koji smo pripremali bio je strip „Kolumbo (Otkriće Amerike)”, premijerno objavljen u njemačkom magazinu Eulenspiegels Kunterbunt 1956. godine.
Prije suradnje u Plavom vjesniku, s početkom ujesen 1956. godine, Zvonimir Furtinger osmislio je za münchenskog izdavača Rolfa Kauku edukativno-­zabavni serijal „Otkrića i izumi“. Kauka je za veliku produkciju svojih strip publikacija trebao gomilu stripova sa zadanim likovima – „Fix i Foxi”, „Lupo”, „Tips i Taps”, „Peter i Jasmin” i dr.
Na početku svakog nastavka Tips i Taps doživljavaju kratku pustolovinu koja je uvod u priču koju će u kontekstu doživljene situacije Tips ispripovijedati Tapsu kako je njegov pra-pra-pra-pra-predak iz generacije u generaciju pripomogao određenom pronalazaču ili izumitelju da dođe do pravog rješenja. Kauka je za projekt odmah dao zeleno svjetlo i dvojac vrhunskih kreativaca se bacio na posao.
Serijal koji su Jules i scenarist Zvonimir Furtinger pripremili za Kauku pod naslovom „Otkrića i izumi“ spominje se u svim Julesovim stripografijama, ali stripovi iz tog serijala („Otkriće vatre”, „Gradnja piramide”, „Rimski jurišni brodski most”, „Pronalazak mjenice”, „Otkriće Amerike”, „Pronalazak porculana”) nikad nisu ponovo objavljeni, dakako, ni kod nas. Originalne table su izgubljene, a Jules nije imao primjerke izdanja u kojem su stripovi objavljeni.
Eulenspigels Kunterbunt je specijalno Kaukino izdanje u kojem je svoje stripove najprije objavio i Walter Neugebauer, prije nego što će surađivati u kultnom Kaukinom izdanju Fix und Foxi. Iznimno ga je teško pronaći i u prestižnim arhivima ili kolekcijama. Nakon niza godina uzaludnog traganja bio sam presretan kad sam krajem prošle godine uspio nabaviti upravo brojeve s Julesovim stripovima sa samog početka njegove karijere (odmah poslije „Neznanca“).
U zadnjim susretima u njegovom stanu bili smo baš uzbuđeni što ćemo u Strip reviji Večernjeg lista objaviti strip koji dosad nikada nije bio objavljen na hrvatskom jeziku.
Nažalost, Jules je otišao i nije ga doživio vidjeti objavljenog. Znamo koliko bi mu veselje bilo vidjeti svoje djelo iz davnih dana. Evo, Jules, tu je!

Mladen Novaković


JULES I BORDO, U SPOMEN
Piše: Boris Nazansky

DRAGI JULES, BAŠ JE BILO GALA!
Pišu: Bernarda Cesar, Marija Juza i Filip Pintarić

ZBOGOM BORDO, DRAGI PRIJATELJU…
Piše: Darko Kreč


KOLUMBO: Otkriće Amerike
Crtež: Julio Radilović – Jules · Scenarij: Zvonimir Furtinger


PIPO
Crtež: Borivoj Dovniković – Bordo · Scenarij: Andro Lušičić.


DUKE: Bit ćeš revolveraš, 2. dio
Crtež: Hermann · Scenarij: Yves H.


ŠIC-MIC
Autor: Walter Neugebauer


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob


PEANUTS
Autor: Charles Schulz


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: