SRVL-117

Strip revija Večernjeg lista br. 117, svibanj 2023

Morski đavo, Clarke i Kubrick, Jack Jackson i Bimbo Bambus, Šutnja, Tatica, Peanuts

Stripovi, konačno, u svojoj kući?

Veliki prostor u ovom broju Strip revije Večernjeg lista posvetili smo projektu Kuće stripa, karikature i ilustracija. Vjerujem da se iz svega napisanog može zaključiti o potencijalu, izvedivosti i održanju ovakvog projekta i institucije. Jednostavno, strip u sebi ima niz elemenata: vizualni, narativni, kreativni, educirajući, zabavni, komercijalni, promotivni, otvoren je drugim umjetničkim formama, privlačan je svim naraštajima i skupinama, može se na različite načine prezentirati i uključiti u niz događanja, tako da sve to čini sjajnu podlogu za organiziranu uporabu stripa koja će privući posjetitelje i biti zanimljiva kulturnoj javnosti u nas i inozemstvu.

Već dulje vremena s različitim vodstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH razgovarali smo o potrebi, mogućnostima, načinu djelovanja i sadržaju jedne takve specifične institucije. Ponudili smo golemu kolekciju originalnih crteža strip crtača, karikaturista i ilustratora, zbirku novina, magazina i albuma, teorijske literature, dokumentacije, plakata, kataloga i drugog referentnog materijala koji može činiti početni fundus kako bi se prvih nekoliko godina mogla organizirati djelatnost institucije. Od gradskog vodstva tražimo samo da identificiraju jedan veći prostor u Zagrebu. Da budemo iskreni, tijekom razgovora nailazili smo na razumijevanje i načelnu podršku. U jednom trenutku pojavilo se i javno priopćenje iz Grada o podršci i realizaciji projekta. Ali u političkim borbama i mjenama, bez istinski motiviranih zagovornika u vlasti, projekt se zagubio.

Iznova smo senzilibizirali vodstvo Grada i razgovaramo o osnivanju Kuće stripa. Prethodnici su htjeli osnovati Kuću stripa, vjerujmo da sada i možemo!

U Strip reviji po prvi put nakon premijere u Plavom vjesniku objavljujemo strip Waltera Neugebauera „Morski đavo“ nacrtan po djelu Aleksandra Beljajeva „Čovjek-amfibija“. Strip je izvorno objavljen u raskošnim bojama, trobojno bez crne, koje su bile redakcijske, ne Walterove, tako da njegov crtež nije došao do pravog izražaja. Zbog toga strip objavljujemo onako kako ga je Neugebauer nacrtao za njemačkog izdavača. U to vrijeme 1963. godine, Rolf Kauka izdavač Fix und Foxija je poželio objavljivati “Winnetoua” Karla Maya, Walter je morao uskočiti umjesto nevještog crtača koji je počeo strip, te nikad nije objavio ovaj strip u svojim izdanjima.

Jedna od osobnih davnašnjih stripovskih želja je objava ovog stripa koji je u mojim dječačkim godinama razbuktao maštu i pobudio znatiželju za znanost i fantastiku na jedan drugačiji način nego su to mogli Dan Dare, Flash Gordon i Svemirko.
Vjerujemo da ćete uživati u stripovima iz ovog broja i nadamo se da će projekt Kuće stripa konačno zaslužiti potrebnu provedbenu pozornost gradskog vodstva i prijatelja stripa i da ovaj put neće prevladati inertnost, nevoljkost i pesimizam. Bez centra stripa budućnost stripa u Hrvatskoj bit će neizvjesna, svakako otežana, a prošlost zaboravljena.
Čitajte nas i dalje,
Mladen Novaković

Čitajte nas i dalje,
Mladen Novaković


MORSKI ĐAVO
Prema A. Bjeljajevu  · Crtež: Walter Neugebauer

SRVL-117_morski


CLARKE I KUBRICK: Luđački rezervat, 2. dio
Autor: Alfonso Font

SRVL-117_CK


ŠUTNJA
Autor: Darko Macan

SRVL-117_sutnja


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob

SRVL-117_Tatica


JACK JACKSON I BIMBO BAMBUS: Praktični toreadori
Autor: Walter Neugebauer

SRVL-117_JB


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-117_Peanuts


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: