srVL-35-naslovnica

Strip revija Večernjeg lista br. 35, srpanj 2016

Utočište za izgubljene snove, Jomar, Bubnjar Thomas, Crne priče, Peanuts, Priče iz bračnog života

UTOČIŠTE ZA IZGUBLJENE SNOVE
Autor : Alfonso Font

stripVL35-utociste

U svome najnovijem ostvarenju ”Utočište za izgubljene snove” španjolski majstor stripa Alfonso Font na zabavan način razmatra pitanja koja se tiču svih nas: novac, ekologija, rat, rasizam, religija,… O tome kako nikada ne bi trebalo suditi prema vanjskom izgledu, kao ni vjerovati prvom dojmu, prisjetit ćete se čitajući ovu fantastičnu, ali ljudski toplu priču kroz koju će vas povesti dječak Zo, njegov nekonvencionalni ujak Cyrus, zagonetna djevojčica Neznam i mala mudra sova Noctua.


BUBNJAR THOMAS
Scenarij: Peter Wiechmann · Crtež: Josep Gual

stripVL35-bubnjar-thomas

U srpanjskom broju Strip revije Večernjeg lista očekuju vas i tri epizode ratnog pustolovnog stripa ”Bubnjar Thomas” njemačkog scenarista Petera Wiechmanna i sjajnih španjolskih crtača Josepa Guala i Juana Sarompasa o krvavom  Tridesetogodišnjem ratu koji je započeo sukobom protestanata i katolika i zatim bjesnio Europom prvom polovicom 17. stoljeća.


JOMAR: Zubar dunavski
Crtež: Vladimir Davidenko · Scenarij: Milko Peko

stripVL35-jomar

Tu je i drugi dio prve epizode povijesnog stripa ”Jomar” domaćih autora Milka Peka i Vladimira Davidenka o događajima iz 6. stoljeća – vremenu velikih promjena i početku kraja nekad blistavog Rimskog carstva. Jomar, Slavenski ratni izviđač iz plemena Hrvata nadomak je otkriću zemlje koju će njegov narod naseliti kao novi zavičaj.


CRNE PRIČE: Misionar
Autor : Alfonso Font

stripVL35-crne-price

Naravno, tu je i novi nastavak bizarnih ”Crnih priča”: tragična epizoda o nadobudnom misionaru u Africi i njegovoj promašenoj borbi za spas duša glađu napaćenog lokalnog stanovništva.


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

stripVL35-peanuts

Pročitajte i zanimljiv tekst cijenjenog talijanskog romanopisca, književnog kritičara, filozofa i profesora semiotike Umberta Eca na temu jednog od najpoznatijih američkih novinskih stripova ”Peanuts” čije likove (Charlie Brown, Snoopy, Lucy, Linus,…) već nekoliko godina možete pratiti na stranicama naše revije.


PRIČE IZ BRAČNOG ŽIVOTA
Autor: Srđan Pavar

stripVL35-price-iz-bracnog


Dragi prijatelji i prijateljice stripa!
Kao što smo najavili u prethodnom broju Strip revije Večernjeg lista ponovo imamo čast prvi predstaviti novo djelo našeg prijatelja Alfonsa Fonta: Utočište za izgubljene snove. Riječ je o posebnoj priči ovog sjajnog grafičkog virtuoza u kojoj se pojavljuje dječak Zò u trenutku dolaska u kuću svog ujaka Cyrusa koji je zadužen za njegov odgoj i učenje. Kuća ujaka Cyrusa puna antiknih predmeta, knjiga, čudnih stvari i malih divljih životinjica čudesno je okružje za Zòa i njegovu novu prijateljicu Neznam koja tu živi od kada se može
sjećati. Uronimo u Fontovu fantaziju i uživajmo u preciznoj lepršavosti njegova pera. Veliki svjetski majstor stripa bit će česti dragi gost u našoj reviji.
U prošlom broju predstavili smo Splićanina Vladimira Davidenka koji je uz scenarista Milka Peka autor stripa Jomar. Nakon ovoga sjajnog rada Davidenko je dobio niz pohvala za solidnu, prepoznatljivu i kompetentnu likovnu obradu zanimljive povijesne teme iz doba raspada Rimske civilizacije. Stranice Strip revije Večernjeg lista širom su otvorene za nove uratke ovog umjetnika kojem predviđamo vrlo lijepu budućnost.
Nastavljamo s povijesnom serijom Bubnjar Thomas i donosimo jednu lucidnu sociopsihološku raščlambu poznatog stripa Peanuts koji je već postao zaštitni znak našeg magazina.

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Autor tekstova o stripovima: Marin Radišić

Podijelite ovo: